Redactie, TPO, 17 december 2024 – Het beheersen van de Nederlandse taal blijft een belangrijke voorwaarde om te integreren en volwaardig deel te nemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt. Daarom wil het kabinet de taaleis in de Participatiewet behouden, zegt staatssecretaris voor Participatie en Integratie Jurgen Nobel (VVD) in een Kamerbief op vragen uit de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Participatiewet in balans.
De taaleis verplicht mensen in de bijstand om een basiskennis van het Nederlands te hebben of zich daarvoor in te spannen. Hoewel een eerder wetsvoorstel van het vorige kabinet voorzag in het schrappen van deze eis, heeft de Tweede Kamer gevraagd om heroverweging.
Staatssecretaris Nobel heeft toegezegd de taaleis te handhaven en te onderzoeken hoe deze verder kan worden verbeterd. Deze plannen worden opgenomen in een actieagenda integratie, die ook aandacht besteedt aan taalonderwijs en arbeidsparticipatie. Het kabinet zal daarnaast het huidige systeem van taalonderwijs tegen het licht houden.
Naast het behoud van de taaleis bevat het wetsvoorstel Participatiewet in balans meer dan twintig maatregelen om praktische problemen in de huidige wetgeving aan te pakken. Zo wordt het mogelijk voor mensen met een bijstandsuitkering om jaarlijks tot 1.200 euro aan giften, waaronder boodschappen, te ontvangen zonder dat dit hun uitkering beïnvloedt.
Andere maatregelen zijn gericht op het stimuleren van werk naast een uitkering. Voorbeelden zijn het verruimen van bijverdiengrenzen en het invoeren van een bufferbudget, dat inkomensschommelingen door wisselende inkomsten uit werk kan opvangen.
Deze wijzigingen moeten financiële zekerheid bieden en bijstandsgerechtigden ondersteunen bij het vinden en behouden van werk.
Met de Participatiewet in balans streeft het kabinet naar eigen zeggen naar “eenvoudiger regels, meer vertrouwen en oog voor de menselijke maat”. Het doel is dat meer mensen vanuit de Participatiewet sneller aan het werk gaan of, als dat niet mogelijk is, op een andere manier kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Dit moet bijdragen aan zowel persoonlijke ontwikkeling als een sterker maatschappelijk draagvlak voor de bijstand.
Gemeenten krijgen de ruimte om de nieuwe maatregelen stapsgewijs door te voeren. Het kabinet werkt samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan een invoeringsplan. De eerste maatregelen moeten op 1 juli 2025 in werking treden. Het kabinet zet zich volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maximaal in om deze deadline te halen.
Naast de verbeteringen op korte termijn, werkt het kabinet aan een bredere herziening van de Participatiewet. Ook hier zijn eenvoud, vertrouwen en een mensgerichte aanpak belangrijke uitgangspunten.
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid